כולם מדברים על סופרפוד ובראש הרשימה זרעים קטנים שכבשו מטבחים ברחבי העולם – הצ׳יה. כפי ששמעתם (או אולי לא?), זרעי הצ׳יה מכילים המון יתרונות בריאותיים שנפרט בהמשך ובהחלט מומלץ לשלב אותם בתזונה שלכם. אבל (ויש אבל), צריך לדעת גם ממה להיזהר.
מאיפה הם הגיעו?
צ׳יה הוא כינוי לצמח בשם מרווה היספנית (Salvia Hispanica), שמוצאו במקסיקו וגואטמלה. הצ׳יה התגלתה לראשונה בתרבויות המאיה והאצטקים, שעשו בה שימוש נרחב כמו בתירס (!). מסופר אפילו על לוחמים אצטקים שהשתמשו בה לפני קרבות ומסעות ארוכים בשל האנרגיה הגבוהה שהצ׳יה מספקת. אז עברו אי-אילו שנים וחוכמת הקדמונים פרצה בסערה גם אל חיינו המודרנים בעולם המערבי! עכשיו מה עושים עם זה?
זרעי צ׳יה הם כמעט חסרי טעם וריח, מאוד מאוד עדינים, וניתן לשלבם במגוון רחב של מאכלים – מנשנושים, דרך ארוחות מלאות ועד קינוחים. במטבח של Munier עושים שימוש נרחב בזרעי צ׳יה במגוון רחב של מגשי אירוח באופן כללי, ובמיוחד באלו שמותאמים לקהל צמחוני/טבעוני. ולא בכדי…
היתרונות הבריאותיים של צ׳יה
● עשירה בסיבים תזונתיים. למעשה כף אחת של צ׳יה מכילה 10 גרם סיבים תזונתיי ם – כ-⅓ מהצריכה היומית המומלצת!
● עשירה בחומצות אמינו, אומגה 3, ויטמיני A,B,E,D ומינרלים כמו יוד, סידן, מנגן, אשלגן ומגנזיום
● מחקרים מראים כי זרעי צ׳יה תורמים לבריאות מערכת השלד והשרירים, עוזרים לשפר את תפקוד מערכת העיכול ומסייעים לשיפור במראה העור!
● מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם
● מסייעת לתהליכי ירידה במשקל בזכות כך שהיא מפחיתה חשקים למתוקים, מסייעת בייצור ההורמון לפטים (הורמון מווסת רעב), מעניקה שובע לאורך זמן, משפרת את חילוף החומרים ועוזרת לגוף לפרק מאגרי שומן בטני (הנחשב למסוכן ביותר ולקשה ביותר לפירוק) כמקור לאנרגיה
● מזון מצוין לכל אחד ובעיקר לצמחונים, טבעונים ונשים בהריון
צ׳יה – עובדות Vs מיתוסים
מיתוס: צ׳יה הוא מאכל דל קלורי.
עובדה: ההפך הוא הנכון. צ׳יה הוא מאכל עשיר בשומן בלתי רווי ולכן גם בקלוריות.
ב- 100 גרם צ׳יה יש כ- 420 קלוריות. לכן, רצוי לשים לב לכמות היומית. 1-1.5 כפות ביום יסייעו לעיכול ולירידה במשקל. מעבר לזה – עלול לעשות ההפך.
מיתוס: צ׳יה אפשר לצרוך ללא הגבלה
עובדה: לא נכון. לא מומלץ לצרוך יותר מ- 1.5 כף זרעי צ׳יה, עד פעמיים ביום. כמו כן, מכיוון וצ׳יה מעורבת בתהליכי העיכול, חייבים לשתות הרבה מים ביחד עם צריכתה, אחרת היא עלולה להוביל לאי נוחות בעיכול.
איך לצרוך צ׳יה ביום יום?
אפשר לשלב צ׳יה כמעט בכל סוגי הארוחות – בוקר, ארוחות ביניים, ארוחות כבדות ואף קינוחים. מומלץ להשרות את הזרעים במים ואף לטחון אותם טרם השימוש, כדי למקסם את זמינות הערכים התזונתיים שלהם. יש אין סוף שילובים – משייק הבוקר שלכם, דרך פנקייקים, בתוך בלילה של מאפים ואפילו כתחליף ביצה במתכונים טבעוניים. אנחנו משתמשים בצ׳יה כל הזמן במגוון ארוחות אישיות ומגשי אירוח של Munier, גם במגשי אירוח טבעוניים וגם בכלל, ויכולים להבטיח – כל עוד תקפידו על המינון, תוכלו ליהנות בכיף מהיתרונות הבריאותיים.
איך משרים: 1 כף צ׳יה ב-10 כפות מים, או 1.5 כפות צ׳יה בכוס מים. משרים בין 30 דקות לשעתיים.
שימו לב: לצ׳יה יכולת אדירה לספוח נוזלים! הזרעים יכולים לספוג פי 12 ממשקלם במים. זה אומר שאם לא משרים אותם טרם הצריכה, הם עלולים לספוח את המים הקיימים במערכת העיכול ובעיקר במעיים, וזה עלול להיות לא נעים. לכן אנו ממליצים תמיד לצרוך צ׳יה במנות קטנות המלוות בכוס מים אחת לפחות, ואפילו שתיים.
רוצים לשמוע עוד על פתרונות האירוח שלנו ולדעת מה מתאים לאירוע שלכם? דברו איתנו ונשמח לסייע!